Ζαγοροχώρια

Ζαγοροχώρια ξενοδοχεία & διαμονή

Ελλάδα » Ήπειρος » Νομός Ιωαννίνων » Ζαγοροχώρια

160

Διαμονή
Ζαγοροχώρια

64

Ξενοδοχεία
Ζαγοροχώρια

36

Δωμάτια
Ζαγοροχώρια

1

Villas
Ζαγοροχώρια

56

Ξενώνες
Ζαγοροχώρια

0

Camping
Ζαγοροχώρια

Όλα τα καταλύματα
Ταξινόμηση Εμφάνιση

Πληροφορίες
Ζαγοροχώρια

Ζαγοροχώρια

zagoroxoria

Ζαγοροχώρια πληροφορίες

Ζαγοροχώρια, λίγα λόγια για την περιοχή

Βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, πίσω από το βουνό Μιτσικέλι βρίσκεται η ορεινή περιοχή Ζαγόρι. Η ορεινή αυτή περιοχή αποτελείται από 46 γραφικά χωριουδάκια συνολικής έκτασης 1.053 τ.χλμ.

 

Τα χωριά και των τριών γεωγραφικών τμημάτων (ανατολικό, κεντρικό και δυτικό) είναι πνιγμένα μέσα στην πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 500 μέτρα και φτάνεις έως τα 2.500 μέτρα, στην υψηλότερη κορυφή του όρους Τύμφη.

 

Κάθε ένα από τα χωριά περιμένει να διηγηθεί τη δική του μοναδική ιστορία στον επισκέπτη. Τα πεντακάθαρα νερά του Βοϊδομάτη ποταμού σε συνδυασμό με τα επιβλητικά φαράγγια και την πυκνή βλάστηση δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα.

 

Πέρα από κάθε φαντασία,μιλώντας πάντα από άποψη φυσικής ομορφιάς και πλούτου είναι το Δυτικό Ζαγόρι, το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και απαρτίζεται από τα χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη που είναι τα εξής: Η Αρίστη, το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, Ο Άγιος Μηνάς, ο Βίκος και το Μεσοβούνι. Το Δυτικό Ζαχόρι είναι το πιο τουριστικό τμήμα του Ζαγορίου.

 

Στο Ανατολικό Ζαγόρι βρίσκονται τα γραφικά αλλά λιγότερα γνωστά χωριά του της περιοχής. Τα χωριά αυτά είναι η Βοβούσα, η Ιτέα, το Δεμάτι, η Καστανώνα, Πέτρα, τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα ( Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Φλαμπουράρι, Μακρίνο, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Καρυές, Ανθρακίτης, Δόλιανη, Καβαλλάρι), και φυσικά οι συνοικισμοί Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.

 

Όσον αφορά το Κεντρικό Ζαγόρι, είναι αυτό με τα περισσότερα χωριά. Βρίσκεται βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων και απαρτίζεται από τα βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι , Λάιστα, Ηλιοχώρι), τα χωριά Βίτσα, Κήποι, Μονοδένδρι, Ασπράγγελοι, Δίλοφο, Καπέσοβο, Κουκούλι, τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω Πεδινά, Κάτω Πεδινά, Βραδέτο) καθώς και τα χωριά Τσεπέλοβο, Σκαμνέλι, Δίκορφο, Νεγάδες, Μανασσή, Καλουτά, Φραγκάδες, Διπόταμο και Λεπτοκαρυά.

 

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το φαράγγι του Βίκου, το οποίο ξεπροβάλλει μέσα σ' ένα τοπίο άγριας και παρθένας φύσης και το οποίοι λόγω του μικρού μεγέθους του ανοίγματος του, μήκους μόλις 1.100 μέτρων και βάθους 900 μέτρων, κατέχει ρεκόρ Guiness. Επιπροσθέτως στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου ενδημούν πέντε μοναδικά είδη φυτών στον κόσμο και 1.240 διαφορετικά είδη φυτών. Είναι φυσικό ένα τόσο ιδανικό περιβάλλουν να αποτελεί βιότοπο για 24 είδη θηλαστικών, 21 είδη ερπετών, 130 είδη πουλιών όπως ο απειλούμενος μαυροπελαργός κ.α.

 

Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται σε μια κατάφυτη τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπου οι κάτοικοι των χωριών καταφέρνουν να συνδυάζουν με επιτυχία την αγριότητα της βουνίσιας φύσης με ξενοδοχεία και ξενώνες ανώτερων προδιαγραφών προσφέροντας υπηρεσίες που μπορούν να ικανοποιήσουν και το πιο απαιτητικό επισκέπτη και φυσικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα αυτά των μεγάλων πόλεων.

Αξιοθέατα
Ζαγοροχώρια

Χάρτης
Ζαγοροχώρια